2 skønne bøger om Ikigai & japonisme

Ikke sponsoreret.
For noget tid siden læste jeg den dejlige bog af Hector Garcia & Frencesc Miralles: Ikigai – den japanske hemmelighed bag et langt og lykkeligt liv.

Det var en stor oplevelse, så nu har jeg læst en bog mere om japonisme og ikigai.

Den ældgamle japanske filosofi Ikigai handler om, hvordan du kan få mere glæde i tilværelsen og et skønnere og mere tilfredsstillende liv ved at leve efter enkle principper.

Hvad betyder Ikigai?
Ikigai er sammentrækningen af 2 ord: iki (at leve) og gai som betyder (værdier og grund), og ordet betyder “en grund til at stå op om morgenen” eller “umagen værd at leve”. “Raison d`etre” på fransk.

Bogen viser vejen til, hvordan du kan finde dit personlige ikigai, så du føler større glæde og velvære i hverdagen.

Ikigai & japonisme

Okinawa & Ikigai

Ikigai har været praktiseret i århundreder på den japanske ø Okinawa, hvor usædvanlig mange af øens gamle indbyggere bliver over 100 år og stadig lever et aktivt og indholdsrigt liv. Deres høje alder skyldes primært en sund livsstil med meget plantebaseret mad, og de spiser kun til de føler sig 80 % mætte.

På Okinawa dyrker de ældre regelmæssig motion, og de er lidt fysisk aktive hver dag men ikke i et motionscenter.

De ældre dyrker også fællesskabet i fritiden, hvor de samarbejder og styrker hinandens ikigai, så de får det bedste ud af tilværelsen.

Fællesskabet betyder meget i den japanske kultur. I Japan dyker man rajio taiso tidligt om morgenen i store parker i byerne, hvor både unge og ældre samles for at dyrke Tai-Chi med langsomme bevægelser til musik.

Moai-traditionen

På øen Okinawa er der en tradition for, at hver gang et barn fødes, så får barnet tildelt en moai dvs. en lille “klub” af venner, som støtter barnet til at finde sit eget personlige ikigai hele livet.

Jeg synes, det er så smukt netop, fordi barnet ikke skal føle sig alene, men fra start være en del af fællesskabet. Moai regnes for at være en vigtig faktor for, hvorfor Okinawas befolkning lever så lykkeligt og bliver så gamle.

Moai er også værdifuldt, hvis man skal skifte spor senere i livet f.eks. med et nyt arbejde eller en ny karriere, så er det trygt og rart at kunne spørge nogen til råds. Tankevækkende og inspirerende.

Ikigai & japonisme

Hvad er ikigai?

Ikigai består af 4 grundelementer eller et firekløver, som tilsammen udgør dit personlige ikigai.

1) Din passion – det du brænder for
2) Det du er god til
3) Det du kan få betaling for
4) Det verden har brug for

Ikigai handler om, at alle 4 elementer spiller sammen og udgør et hele, hvor centrum i blomsten er dit personlige ikigai.

Ikigai bruges verden over som et værdifuldt redskab til at finde ind til kernen i det enkelte menneskes liv både på det personlige plan men også professionelt.

De ældre i Origimi på øen Okinawa sammenfatter ikigai med følgende enkle leveråd:

* Lev livet uden bekymringer
* Bevæg dig hver dag
* Spis sundt og dyrk dine egne grøntsager
* Hils på nogen hver dag med et smil og åbent sind også dem, du ikke kender.
* Hold din hjerne igang f.eks. med skak
* Venskaber er vigtige hele livet

På den måde får man et langt og lykkeligt liv med ikigai.

Ikigai Japonisme

Jeg kan også anbefale Erin Niimi Longhurst`skønne bog Japonisme – ikigai, skovbad, wabi-sabi og meget mere.

Forfatteren skriver meget detaljeret om japanske traditioner, filosofier og kunstformer f.eks. skovbad, hvor du oplever skoven med dine sanser, kalligrafi, blomsterarrangementer, te-ceremonier og traditionel japansk mad.

Forfatteren er selv opvokset i London med en engelsk mor og en japansk far, og hun giver et levende indblik i den oprindelige japanske kultur og de mange smukke ceremonier f.eks. traditionen med at drikke te.

Vi lærer at forstå te-ceremonien og kan næsten dufte, at te er ikke bare te. Filosofien bag te-ceremonien har mange udtryk, og det hele bliver smukt beskrevet i bogen.

Erin Niimi Longhurst`s bog indeholder værktøjer til at gøre livet rigere på oplevelser både rent fysisk og psykisk, og vi lærer at se skønheden i tingenes forandring (wabi-sabi), at værdsætte gamle ting istedet for at købe nyt (kintsugi) samt at stræbe efter forbedringer (kaizen).

Det er en inspirerende bog fyldt med praktiske tips, tanker og smukke billeder, som guider læseren til et sundere, lykkeligere og mere eftertænksomt liv.

Dejlige bøger, som jeg varmt kan anbefale til juleferien!

Glædelig Jul!
Eva

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.