Efterårssysler i haven

Oktober. Dagene bliver kortere, og snart kommer den første nattefrost. Det er tid til at grave dahliaknoldene op og klargøre skærehaven til næste år.

Georginerne har blomstret så smukt i år, derfor har jeg mod på at dele knoldene, så der forhåbentlig kommer flere georginer til næste år.

 

Efterår i haven
Skærehaven 2021

I sommer var jeg på tur med 4 søde haveveninder til Åben Have hos Bergs Fairytale Garden, hvor vi bla. fik tips om, hvordan man kan dele dahliaknolde. Det var en inspirerende oplevelse at besøge haven og høre om de flotte bede og se havens fantastiske design.

Deling af dahliaknolde:

Dahliaknoldene graves op i oktober måned inden, det bliver nattefrost.

Knoldene rengøres forsigtigt med en børste, så de er helt fri for jord, rødder klippes af, og knoldene lægges derefter til tørre i et lag i et frostfrit rum med god ventilation. Optimal temperatur i rummet er 5-7 grader.

Knoldene kan deles forår eller efterår. Man bruger tuberne med nye skud. Tuber uden skud er “madpakker” til de nye skud. Dahliaknoldene kan forspires et lunt sted i drivhus eller i vindueskarmen i de tidligste forårsmåneder og derefter plantes ud i maj. Potterne vandes, når knoldene begynder at spire.

Du kan se en video om, hvordan du deler, tørrer og opbevarer dahliaknolde her. Videoen er produceret af Dansk Dahlia Selskab.

Efterår i haven

Nye bede i efteråret

Efteråret er også det rigtige tidspunkt at anlægge nye bede i haven.

Jeg er selv i gang med en plan for vores skærehave til næste år. Skærehaven er 50 kvadratmeter og indhegnet, og der er blomster og lidt grøntsager.

Jeg holder meget af kombinationen med grøntsager og blomster, fordi det gør bedene farverige, og så er det skønt at hente friske blomster til buketter og lækkerier til sommerens grønne salater og efterårets dejlige gryderetter.

I år har vi høstet squash, græskar, glaskål, rødbeder, salat og gulerødder. Det var en dejlig oplevelse og giver lyst til at prøve igen til næste år.

Vinterdække med efterårsløv

Efterårsløvet er guld for naturen og smukt at se på.

I flere år har jeg komposteret efterårsløv og grønt klip fra haven sammen med kartoffelskræller og andet grønt fra køkkenet i en lukket kompostbeholder. Der giver hvert forår 4-5 trillebørefulde ny muld til gårdhaven eller til bedene i haven.

Grønt kompostering kan også gøres meget nemt ved at grave et dybt hul, hvor der lægges blade og grønt lagvis. Så er der et sted i haven, hvor man året rundt kan hente dejlig jord til potteplanter, krukker eller til bede.

Koglerne fra haven bruges som dræn i bunden af krukkerne eller som fuglekogler. Se opskriften fra Dyrenes beskyttelse på kogler m. frø her.

Efterår i haven

Alle bedene i gårdhaven dækkes med efterårsløv. Smukke gule og rødlige blade drysser ind i gårdhaven fra skoven, når det blæser. Bladene ligger som et tykt dække hele vinteren og bliver først fjernet, når frosten er slut i forårsmånederne. Så vender jeg bladene ned i jorden eller lægger løvet i kompostbeholderen.

Grangrene lægges på bladene i rosenbedet som ekstra beskyttelse, når det er meget koldt. Grantræet bliver ikke brændt men får lov til at forgå et sted i haven, så fuglene kan finde insekter og orme.

Visne blade og grene er fulde af mikronæringsstoffer, og bladene formulder hurtigt til den blødeste næringsrige skovmuld.
Vi ser hvert år blade, som står på højkant i græsset, fordi regnormene trækker dem ned i jorden. Bladene er også gemmesteder for insekter og larver om vinteren.

Derfor husk  – visne blade er ikke til genbrugspladsen men værdifuld næring til din have og godt for naturen.

Efterår i haven
Sommeren 2021 – dejlige æbler klar til høst.

Beskæring af frugttræer og bærbuske

Efterår er også tid til beskæring af frugttræer og bærbuske. Bærbuskene får den store tur med saksen, og jeg former dem samtidig, så de ikke fylder for meget i gårdhaven.

Henning har beskåret alle havens gamle frugttræer. Det pynter og er godt for træerne.

I foråret lagde jeg forårsløg rundt om flere træer i haven og skal også lægge påskelilje- og pinseliljeløg i et af bedene. Endnu en hyggelig efterårsbeskæftigelse i haven.

Har du nogle særlige efterårssysler i din have?

Et dejligt efterår!
Eva

Læs om efterårssysler i haven:

Hverdagshaven: Haven i efteråret
Bolius: Haven i efteråret og om vinteren

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.