Det bi-venlige læhegn

Der er mange glæder ved at bo så tæt ved vandet. Der er kun 900 meter til Stevns Klint og Bøgeskov havn, og gården ligger tæt ved Gjorslev Bøgeskov.

Når vejret skifter, og efterårsstormene ruller ind fra havet og rusker i trækronerne, så ligger vi lunt i læ bag det 10 meter høje levende hegn, som HedeDanmark anlagde i haven for snart mange år siden. Læhegnet er plantet i 6 rækker og står langs haven (100 m) og langs vejen op til huset (75 meter).

Læhegnet ses i baggrunden som en tæt grøn væg langs haven.

Vi er meget glade for vores bi-venlige læhegn, som året rundt tiltrækker mange fugle, insekter og vildt f.eks. fasaner, harer og rådyr.

Læhegnet skifter udseende i april-maj måned, hvor bladene springer ud, og hegnet bliver tæt og frodigt med fuglesang og liv.

Vi har flere gange oplevet, at en rå har født sine rålam i haven i skjul i læhegnet. Her har de små lam ligget gemt under blade og grene, og i sensommeren har vi set rålammene løbetræne i haven og derefter forsvinde ind i skoven.

Om efteråret står hegnet smukt i gyldne efterårsfarver og giver læ for efterårsstormene, og om vinteren kan jeg plukke grene med røde bær til kranse og andet julepynt.

Vi synes, det er fantastisk at bo så tæt på naturen, men det er vigtigt at gøre noget for biodiversiteten. Derfor er haven bi-venlig og vildt-venlig, og vi vil gerne have endnu flere småfugle og insekter i haven.

Vi glæder os hver dag over alt det liv, der er i haven, og vi er taknemmelige, når vi opdager at en ny fugl har bygget rede i læhegnet eller i et af havens gamle træer.

Læhegnet er nemt at passe, der skal ikke meget til, så får du mere fugle-og dyreliv i haven og flere insekter og sommerfugle. Her kan du læse, hvordan vi passer vores læhegn.

 

Det bi-venlige læhegn    Det bi-venlige læhegn

Det bi-venlige læhegn     Det bi-venlige læhegn

Bi-venligt og vildt-venligt læhegn

Læhegnet ser lidt rodet ud på billederne, fordi der ligger grene, rådne træstammer og visne blade spredt i bunden af læhegnet, men det er med vilje, for de rådne træstammer, kviste, grene og blade er skjulesteder for insekterne og fuglene om vinteren. Alt vi fælder i læhegnet bliver liggende i læhegnet og indgår i naturens kredsløb.

Det rådne træ formulder og er på den måde med til at give næring til læhegnet, så det trives og sætter nye skud året efter eller, når træerne smider deres frø. Læhegnet er det perfekte redested til f.eks. vilde bier, som er vigtige til bestøvning af frugttræer og bærbuske.

I det levende hegn er der både store buske med bær og træer i forskellig højde samt ammetræer dvs. træer, der beskytter andre træer, mens de vokser op. Ammetræerne fælder man efterhånden, så de blivende træer får plads til at vokse sig store.

Der er også gule og røde mirabelleblommer i læhegnet, som er dejlige at sylte til marmelade om efteråret. Fuglene får glæde af de resterende blommer.

Det bi-venlige læhegn

Vilde blomster

Læhegnet giver også læ og gode vækstbetingelser til vilde blomster.

På den anden side af læhegnet er der en ny bevoksning med smukke vilde blomster, græsser og bærbuske, som er kommet helt af sig selv, fordi vi ikke sprøjter haven og læhegnet.

Forår og sommer sværmer insekter og sommerfugle om de vilde blomster, og om vinteren giver de vilde bær næring til både insekter og fugle.

Det bi-venlige læhegn

Forårsblomster langs kanten af læhegnet

I år har jeg plantet blokke med forårsblomster og juleroser langs den skyggefulde del af læhegnet.
Forårsblomsterne er vintergækker, erantis og dorothealiljer som breder sig naturligt langs kanten af læhegnet. Det ser smukt ud og kan hjælpe bierne i det tidlige forår, hvor det er sparsomt med føde.

Mange forårshilsener
Eva

Læs om Levende hegn :

HedeDanmark : Levende hegn

www.vildebier.dk

Landbrug & Fødevarer: Plant hvidblomstrende træer og buske i læhegn til bierne

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *