HVAD ER GRØN STÆR?

Grøn Stær eller på latin Glaucom er en kronisk øjensygdom, som rammer ca. 2 % af befolkningen.

Navnet Grøn Stær har ikke noget med fuglen stær at gøre, men ordet stammer fra det tyske starr som betyder at stirre.

Alle aldersgrupper kan få Grøn Stær. Det er mest almindeligt, at ældre får sygdommen.

Hvis trykket i øjet er for højt, så går synsnerven til grunde. Grøn Stær kan derfor føre til blindhed, hvis sygdommen ikke behandles.

Øjentrykket må ikke overstige 21 mm Hg.

Det er vigtigt at kende sit tryk i øjnene og få det undersøgt regelmæssigt især, hvis forældre, søskende eller nære familiemedlemmer har sygdommen.
Grøn Stær er arveligt!

Opdages sygdommen i tide, så kan man bevare det meste af synet livet igennem, fordi behandlingsmulighederne idag er bedre end tidligere.

Grå Stær

ÅRSAG TIL GLAUKOM

Man kender ikke den direkte årsag til Grøn Stær eller Glaukom, men man ved, at et forhøjet tryk i øjnene er skadeligt for synsnerven.

Trykket i øjet opretholdes af væsken mellem hornhinden og regnbuehinden. Væsken cirkulerer igennem nogle kanaler og trykket stiger, hvis der er blokeringer i afløbet. Øjentrykket er med til at opretholde øjets facon.

Et normalt øjentryk ligger mellem 10 – 21 mm HG. Hvis trykket er højere beskadiges synsnerven.

Glaukom er en snigende sygdom, som også kan forekomme hos patienter med almindeligt tryk. Sygdommen udvikler sig langsomt over tid ofte uden symptomer.

Når Grøn Stær først er diagnosticeret i et øje, så er der risiko for, at sygdommen rammer begge øjne.

Derfor er det vigtigt at få undersøgt øjnene regelmæssigt hos øjenlægen. Det giver tryghed for, at øjensygdommen opdages i tide, og undersøgelsen gør ikke ondt.

Grå Stær

BEHANDLING AF GRØN STÆR

Hvis man har fået Grøn Stær, så sættes behandlingen straks igang med dråber, der sænker øjentrykket og skaber bedre blodcirkulation i synsnerven.

Det ødelagte syn kan ikke genoprettes, men udviklingen af Grøn Stær kan bremses ved at komme i behandling så tidligt som muligt.

I nogle tilfælde kan der også skabe bedre passage i kanalerne i øjet med laser.

Kilde: Information om Grå Stær – pjece udarbejdet af Overlæge Ph.D. Susanne Krag, Øjenafdelingen, Århus Universitetshospital, 2. udgave 2013

Læs om Grøn Stær

Dansk Blindesamfund : Glaukom

Øjenforeningen: Grøn Stær – Glaukom

https://www.glaukom.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *