HYLDEN BLOMSTRER I HAVEN

DET ER SMUKT, NÅR HYLDEN BLOMSTRER I HAVEN I STARTEN AF JUNI, MEN HYLDEBÆR MÅ FØRST PLUKKES, NÅR DE ER HELT MODNE OG MØRKE.

HER ER OPSKRIFTER PÅ EFTERÅRETS DEJLIGE HYLDEBÆRSUPPE ELLER SAFT SAMT HYLDEBÆRMARMELADE.

DU FÅR OGSÅ ET TIP TIL EN SMUK SOMMERBUKET MED HYLD.

De fine hvide blomsterskærme er smukke, men det er kun de mørke modne bær der må bruges til den dejlige hyldebærsaft eller hyldebærsuppe, der både smager godt og er fyldt med vitaminer.

Hyldebærsaften eller suppen kan opbevares i fryseren til efteråret.

Der er nogle forsigtighedsregler omkring hyld, fordi bærrene kan være giftige, hvis man spiser dem rå.

HYLD – SAMBUCUS NIGRA

HYLDENS MYSTIK

Tidligere blev hylden brugt som lægeplante, og planten var omgærdet af mystik og overtro.

Folk troede, at Freja, kærligheds- og frugtbarhedsgudinden boede i den vilde hyld og beskyttede mod ulykker og plager.

Hylden blev brugt som lægeplante mod f.eks. infektionssygdomme men også malaria, bylder og hovedpine.  Romerne brugte også hyld til farvning af hår.

hylden blomstrer i haven

HYLDENS VOKSESTEDER

Hylden er en smuk skærmplante, der vokser vildt i Danmark men findes også i mange haver.

Hylden dufter stærkt og har en selvlysende effekt, når det bliver mørkt.

Hylden findes også i lyserøde sorter Black Beauty og Black Lace.

HYLD MÅ IKKE SPISES RÅ

Hyldebærrene plukkes ud på efteråret i september- oktober, når bærrene er blevet mørklilla. De må ikke tilberedes før, de har skiftet farve og er blevet næsten sorte.

Umodne, rå hyldebær indeholder et stof, der kan fremkalde cyanid i planten, derfor er det farligt.

Hyldebær skal koges mindst 30 minutter, før suppen er klar og kan spises.

Hyldebærrene plukkes på steder, hvor de vokser vildt og ikke langs veje.

En god spandfuld på 1-2 kg hyldebær vil være nok til en portion hyldebærsuppe eller hyldebærsaft.

Her er opskriften på en god hyldebærsuppe eller saft.

 Ingredienser

1,5 l vand
1 kg hyldebær
1 stk. hel kanel
2 hele nelliker skal af en usprøjtet citron
100 g sukker
2 æbler
2 spsk. jævning

Skyl de mørke hyldebær grundigt.

Vand, hyldebær og krydderier bringes i kog i en gryde med låg.

Lad det simre ved svagt blus i ca. 20 min. Saften sies fra, sødes efter behov og koges med æblestykker i 5 minutter.

Hvis du ønsker suppe, rører du jævning i suppen. Giv suppen et opkog.

Uden jævning har du hyldebærsaft. Du behøver ikke tilsætte krydderier.

hylden blomstrer i haven
Blomsterbuket med hyldeblomster, pæon, alchemilla
mollis og natviol.

HYLDEBLOMSTER TIL BLOMSTERDEKORATIONER

Hylden kan også bruges til blomsterdekorationer f.eks. på havebordet i en vase med roser eller pæoner.

 

HYLDEBÆRMARMELADE MED ÆBLER

Her er en skøn frisk klassisk marmelade med efterårets høst af mørke modne hyldebær og sprøde æbler.

Ingredienser

500 gr. ribbede skyllede hyldebær
500 gr. æbler
350 gr. sukker
atamon

Hyldebærrene ribbes og skylles grundigt i flere hold vand og hældes i en si til afdrypning. Æblerne skylles og deles i både. Kernehus og blomst fjernes.

Æblerne skæres i små stykker, der lægges i en gryde sammen med hyldebærrene. Koges for svag varme i 20 min. under låg.

Rør i gryden jævnligt og tilsæt til sidst sukker og kog yderligere 10 min.

1/2 tsk. atamon tilsættes og fyldes i skoldede glas, der også er skyllet i atamon. Glassene lukkes og stilles et køligt sted.

God fornøjelse med efterårets høst af hyldebær!

Læs om hyldeblomster – 9 skønne opskrifter  : Samvirke 

Læs om hyldeblomster

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *