Jasminbusken – biernes og sommerfuglenes ynglingsbusk i haven

Uægte jasmin Philadelphus virginalis chneesturm kaldes også blomstrende pibeved. Det er en skøn løvfældende busk, som blomstrer overdådigt med små hvide blomster i juni og juli. Uægte jasmin er et yndet skjul for småfuglenes reder i sommermånederne. Jasminbuske kan både stå som en smuk solitær busk eller en blomstrende hæk i kanten af haven.

Bi-venlig have

Sommerfuglene og bierne sværmer om jasminbusken.
Det er herligt at se forskellige sommerfugle i smukke farver, jordbier, humlebier og honningbier som suger nektar i den duftende uægte jasmin.

Jasminbusken blev beskåret sidste år og har nu sat friske nye grønne skud, som dufter kraftigt. Bier og insekter bliver tiltrukket af den søde lidt krydrede duft fra blomsterne. Læs om dette i Friluftrådets artikel her. 

Derfor vil jeg nu stiklingeformere busken, så vi får flere uægte jasminbuske og forhåbentlig endnu flere bier og insekter i haven.


Stiklingeformering:

En 20 cm lang stikling med friske skud skæres lige under og lige over et bladpar og plantes derefter i en potte med såmuld.
Stiklingen skal stikkes ret dybt ned i potten, jorden presses let omkring stiklingen, vandes og potten stilles derefter et lyst sted i ca. 4 uger.
Plastikpose med lufthuller er en god ide, for det holder på fugtigheden. Når der er kommet små fine rødder plantes stiklingen over i en lidt større potte.
Vent med at plante ud i haven til jasminen sætter nye grønne skud til næste forår. Vand jævnligt og sørg for, at jasminen ikke tørrer ud, mens den gror.

Du kan se Haveselskabets video her, hvordan man stiklingeformerer uægte jasmin.

Bi-venlig have

Lige et tip:

Det er godt for bierne og sommerfuglene, hvis busken bruses over med koldt vand om aftenen, så insekterne kan suge fugt fra planten i tørre perioder.
Mangel på vand er et kæmpe problem for mange insekter, derfor kan man hjælpe både ved at stille en lille skål frem med frisk vand eller ved at bruse planterne over. Både fugle og insekter elsker det fugtige løv og kan på den måde bedre klare sig i tørre sommerperioder.

God sommer!
Eva

Læs om sommerfugle og bier i haven 

Danmarks Naturfredningsforening: Flere sommerfugle i haven

Haveselskabet: Lok sommerfuglene til din have

Haveselskabet: Få flere bier i haven

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.