Sæbebær til tøjvask og rengøring – sundt og grønt

Ikke sponsoreret.
For noget tid siden læste jeg en artikel om dyreforsøg med beaglehunde, hvor virksomheder i hemmelighed testede kemiske rengøringsmidler, medicin og kosmetikprodukter i hundenes øjne og på deres hud. Forfærdelige forsøg som efterlod hundene skamferede og skræmte, da de endelig blev sluppet fri og for første gang oplevede livet udenfor burene. Flere hunde havde været indespærret i årevis og brugt til smertefulde dyreforsøg fra de var hvalpe.
Læs artiklen her.

Sæbebær

Den grønne forbruger
Rystende læsning. Derfor besluttede jeg at finde et vegansk alternativ til de almindelige vaskemidler til tøj, så jeg samtidig kunne gøre noget for miljøet og undgå plastik, som er et kæmpe problem i verdenshavene.

Hvorfor skal dyr udsættes for lidelser og smerte, fordi vi skal have vaskepulver, rengøringsartikler eller skønhedsprodukter? Hvorfor ødelægge naturen med plastikforurening og mikroplastik i havene?

Derfor har jeg besluttet at minimere plastikforbruget i vores hverdag. En dråbe i havet måske, men producenterne er nødt til at lytte til forbrugernes behov ikke bare i Danmark men globalt.

Jeg tror på, det nytter at vælge økologisk og bæredygtigt, når man har mulighed for det selv i små husholdninger. Det er grunden til, jeg skrevet dette indlæg.
Et håb om forandring.

På Økofamiliens hjemmeside kan man læse følgende om sæbenødder:

Sæbebær

Hvad er sæbenødder?

Vaskenødder eller sæbebær er et naturligt økologisk og vegansk vaskemiddel. Vaskenødderne kommer fra Inden, hvor de vokser på smukke træer ved foden af Himalayabjergene.

Sæbenødderne er konserveret ved tørring.

Vaskenødderne er bær, hvor nødderne er skilt fra. Så vaskenødder er ikke en korrekt betegnelse, for det er kun bærrene, der bruges til sæbe.

Vaskenødderne bruges til tøjvask, opvask, shampoo, barbering og til rengøring. Sæbebærerne indeholder et organisk stof, der hedder saponin. Saponin har en evne til at opløse og fjerne snavs. Sapon frigøres ved kontakt med vand over 30 grader og virker ligesom sæbe.

Derfor skal du ikke være bekymret for om vaskenødderne frigiver sæbe, når tøjet skylles. For skyllevandet er koldt, og vaskenødderne vil derfor ikke frigive saponin til det kolde vand.

Hvordan bruges sæbenødder til tøjvask og rengøring?

Saponinen i sæbebærrerne frigives, når bærrene opløses i vand over 30 grader. Sæbebærerne lægges i en vaskepose, der puttes med ind sammen med tøjet i vaskemaskinen.

Antallet af sæbebær er lidt afhængigt af, hvor snavset vasketøjet er, og hvor meget du vasker af gangen. Her bør du prøve dig lidt frem.

Det anbefales som udgangspunkt at bruge 4-5 sæbebær pr. vask.

Sæbebær bruges bedst ved vasketemperaturer mellem 30 og 90 grader. Du kan med fordel bruge et flydende vaskemiddel udvundet af sæbebær til korte vaske. Alternativt kan du lægge sæbebærerne i blød i varmt vand inden brug.

Sæbebærerne er skånsomme og er også velegnet til uld og silke. Vaskenødderne kan bruges til ca. 5 vaske afhængigt af, hvilke temperaturer du vasker på.

Høje varmegrader vil afgive mere saponin fra sæbebærerne end lave varmegrader. Når sæbebærerne bliver lyse og bløde er de udtømt.

Put gerne de brugte sæbebær i komposten efter brug.

Fordelen ved sæbenødder

Sæbenødder er et godt alternativ til konventionelle produkter til tøjvask og rengøring, fordi sæbenødderne er veganske og uden kemiske tilsætningsstoffer. Sæbenødderne er allergivenlige og tilmed meget billige at bruge.

Derudover undgår man plastik, fordi sæbenødderne kommer i en lærredspose, der kan komposteres med sæbenødderne efter brug. Der følger også 2 små lærredsposer med til vaskebærrene ved brug i vaskemaskinen.
Ved meget plettet tøj er det en god ide at bruge et andet miljøvenligt vaskemiddel uden plastik.

Sommerhilsener
Eva

Værd at vide om sæbebær:

Forbrugerrådet Tænk: Virker sæbebær som vaskemiddel?

Bolius: Hvor godt vasker sæbebær og vaskeæg tøjet rent?

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *