Skærehaven sommeren 2022

Ikke sponsoreret. Jeg har lige læst Lotte Bjarkes nye bog Skærehaven: trin for trin udgivet på Forlaget Linnea 2022. Det er en dejlig bog med alt, hvad man behøver at vide om skærehaver.

Bogen er fyldt med smukke billeder og fine illustrationer samt udførlige beskrivelser af planter og blomster, der egner sig til at dyrke i skærehaven.

Man kan læse om planlægning og design af bede, såning og udplantning, sommerblomster fra frø, skærehaven året rundt, pasning af skærehaven, høst af blomsterbuketter, den bi-venlige skærehave og høst af frø.

Vores skærehave

Efter at have læst bogen føler jeg mig bedre rustet til at gå videre med vores 56 kvadratmeter store skærehave, som vi anlagde sidste år.

Skærehaven
Skærehaven Sommeren 2021

Skærehaven er hegnet ind med 1.75 m højt dyrehegn med en ny port og en bænk.

Skærehaven

Ved porten og bænken vokser Mme. Albert Carriere roser og 2 forskellige sorter klematis – Ville de Lyon og Hagley Hybrid, som begge bliver 2-3 meter høje og er kraftigt voksende. Som fodpose er plantet storkenæb. Bænken bliver malet sort, så den passer med porten og de hvide roser.

På hver side af porten er der sat forårsløg : erantis, vintergækker, dorothealiljer og påskeliljer.

Vi har ikke lagt flisegang men kun fliser under bænken. Vi fræser skærehaven et par gange med en håndfræser og river flere gange inden, bedene bliver tilsået. Der er smalle gangstier imellem bedene og en lidt bredere gangsti i midten af skærehaven, så jeg kan køre med en trillebør.

I år skal vi have 1 m brede bede på hver side med primært 1 årige blomster og skærmplanter. De flerårige blomster og stauder står i gårdhaven.

Skærehaven

Skærehaven

Dahlia

Dahlia hører til en af min absolutte favoritter i skærehaven.
Georginerne spreder glæde med de smukke mexikanske farver. Dahlia tiltrækker bier og sommerfugle, og der er så mange vidunderlige sorter med deres helt eget særpræg.

Dahlia er ganske enkelt en fantastisk blomst i skærehaven. Pyt med at knoldene skal graves op om efteråret. Det glemmer man, når man ser et blomstrende bed med nyudsprungne Dahlia.

Derfor glæder jeg mig til at sætte mange flere dahlia i år i forskellige smukke hvide, rosa, røde og orange nuancer til sommerens buketter. Dahlia skal have god plads 50 cm imellem hver plante. Det gør det nemt at luge eller gå i bedet, når der skal plukkes blomster.

Formering af Dahlia

Knoldene graves forsigtigt op om efteråret inden, det bliver frost. Knoldene renses for jord, deles og ligger indenfor et tørt, køligt, frostfrit og mørkt sted hele vinteren.

I slutningen af marts er knoldene klar til at blive lagt i potter med let fugtig jord et lyst sted indendøre.
Når planten er 20 cm høj, knibes stænglen ligesom ærteblomster. Topskuddet klippes af og plantes i en ny potte med god let fugtig jord. Potten stilles et lyst sted indtil, stiklingen har slået rod. Planten vandes jævnligt, så den ikke tørrer ud, men man må heller ikke overvande.

Når frosten er forbi i slutningen af april, så planter jeg Dahlia ud i skærehaven og glæder mig til sommerens høst af smukke Dahlia blomster.

Skærehaven

Bi-venlig skærehave

Jeg kan godt lide, at der er noget forskelligt at se på i form og farve, og skærehaven skal være bivenlig og tiltrække sommerfugle, bier og insekter.

Fuglene må også godt besøge skærehaven. Helt grundlæggende tror jeg på, det gør en forskel for biodiversiteten i en have, hvis man giver plads til naturen.

Skærehaven

Skærehavens kompost

Skærehaven har sit eget kompostbed, hvor jeg lægger alt grønt fra skærehaven. Det er nemt at køre afblomstrede planter og blomster over til det skyggefulde kompostbed, hvor det formulder og er til gavn for havens insekter.
Som ramme til kompostbunken er brugt et af havens træer, som væltede i stormen for nylig. Spætten havde rede i træet, så nu fungerer rammen som et insekthotel.

skærehaven

Vildthegn og hjørner til ærteblomster

Vildthegnet er nødvendigt i vores have, fordi vi har rådyr og harer, som passerer fra marken og fra skoven. Hegnet er 1,75 m højt med smalle ribber forneden. Hegnet er fæstnet på 12 stolper, så det står stabilt.

Rundt om hegnet er plantet forskellige sorter  duftende lavendler, som rådyrene lader stå til glæde for insekterne og sommerfuglene. Lavendlerne formerer jeg med stiklinger.

I hjørnerne har vi sat hegn op som et lægivende espalier, hvor der vokser ærteblomster eller andre slyngplanter. Det dufter, ser smukt ud og gør skærehaven mere vindstille.

I det næste indlæg kan du læse om, hvilke planter og blomster, vi skal have i skærehaven i år.

Forårshilsener
Eva

Læs om skærehaven:

Lotte Bjarke: Skærehaven – trin for trin, Forlaget Linnea 2022

Haveselskabet: Tema om skærehaver

Bolius: Livs fine skærehave

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.